Jesper Hall

Schacktränare

Jesper Hall

FIDE Senior Trainer

Sedan 2011 är jag utnämnd till FIDE Senior Trainer, som en av fyra i Norden, och den ende i Sverige.

IM (Internationell mästare)

  • Internationell Mästare i schack
  • 2492 i ELO-rating
  • Rankad 10:a i Sverige

Hur det började

En dag när jag spelade SM i schack för snart 25 år sedan kom det fram en liten kille till mig och frågade hur han skulle göra för att bli bättre i schack. Jag skulle precis ge standardsvaren att han skulle spela i klubb, läsa schackböcker och skaffa en tränare, när jag kände igen min egen situation i motsvarande ålder. Jag älskade schack, men fick ingen riktig hjälp med hur jag kunde träna. Dagen efter ringde jag till Sveriges schackförbund och frågade hur träningsstrukturen såg ut för Sverige, och fick svaret att det inte fanns någon, men att jag gärna fick ta fram en.

Från den dagen vändes mitt fokus från att spela själv till att undersöka hur man lär ut schack på bästa sätt på olika nivåer. Detta sökande har jag fortsatt med sedan dess, och jag har jobbat med allt ifrån barngrupper på dagis, äldre amatörer, till en-till-en-träning med ledande stormästare.

Förutom att jobba med talangutveckling har jag de senaste tio åren även arbetat med schack som pedagogiskt verktyg för att utveckla intellektuella och sociala färdigheter, främst inom ramen för Schack i skolan. Först som ansvarig i Sverige, och sedan 2005 som ansvarig för Europa.

Utanför schacket har jag verkat som teaterregissör och festivalproducent, och är även en van projektledare och föredragshållare.

Författare

Jag har skrivit 15+ böcker om schack och schackträning på olika nivåer. Böckerna är översatta till flera språk.

Jag har erhållit ett femtontal priser och utmärkelser för mitt arbete

Föreläsare

Donec rutrum congue leo eget malesuada. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem.

CV